Що стосується поширення даної організаційної форми в країнах ЄС, то через свої кооперативи фермери продають понад 60% оливкової олії в Іспанії та Греції, 69% м'яса у Фінляндії, 72% фруктів та овочів у Бельгії, 95% вирощених квітів у Нідерландах. Понад 50% зерна у Франції та Австрії зберігається на кооперативних елеваторах, що належать не посередникам, а безпосередньо товаровиробникам. У Франції близько 520 тис. працівників зайнято у кооперативах, а на збут таких організаційних форм припадає близько 60% загального продажу сільськогосподарської продукції. Переробно-збутову діяльність у Франції ведуть 3500 сільськогосподарських кооперативів.

Обслуговуючі кооперативи можуть надавати такі види послуг своїм членам:

  • зберігання і реалізація сільськогосподарської продукції;
  • матеріально-технічне постачання;
  • виробництво окремих видів сільськогосподарської продукції (вирощування насіння деяких культур, молодняка птиці, свиней тощо);
  • ремонт сільськогосподарської техніки та її технічне обслуговування;
  • транспортне обслуговування господарств;
  • газифікація, електронізація і комп'ютеризація сільськоггосподарського виробництва;
  • виконання окремих видів сільськогосподарських робіт (орання землі, боротьба з шкідниками і хворо­бами, ветеринарне обслуго­вування);
  • закупівля окремих видів добрив, техніки й устаткування для потреб фермерських господарств;
  • консультаційне обслуговування (бухгалтерське, фінансове, маркетингове, аудиторське, агрономічне, зоотехнічне, та ін.).

0 Підтримано0 Поправок